Het conceptplan ziet er op papier zo uit. Het groene vlak beeldt de beoogde sporthal naast Sportboulevard de Eng uit.
Het conceptplan ziet er op papier zo uit. Het groene vlak beeldt de beoogde sporthal naast Sportboulevard de Eng uit. Gemeente Soest

Contouren sporthal 'zichtbaar'

5 juli 2019 om 09:26 lokaal

SOEST De bouw van een nieuwe sporthal aan de Dalweg lijkt een stap dichterbij te zijn gekomen. Volgens de gemeente zijn omwonenden en vertegenwoordigers van de (overdekte) sportsector en het onderwijs overwegend positief over het plan voor een tweede hal naast Sportboulevard de Eng.

Wethouder Harrie Dijkhuizen, verantwoordelijk voor onder meer het sportbeleid en de bijbehorende accommodaties in onze gemeente, steekt zijn enthousiasme in elk geval niet onder stoelen of banken.

,,Ik ben heel blij dat het gelukt is om veel van de inbreng van de betrokkenen in de plannen te verwerken. Nóg blijer werd ik toen buren, sporters en andere betrokkenen mij zelf lieten weten dat ze dat ook echt zo ervaren. Dat men overwegend positief is over de plannen en de samenwerking. Ondanks individuele zorgen die er waren en soms nog zijn. Dat waardeer ik enorm!"

De voortgang van de plannen werd vorige week besproken met betrokkenen en belanghebbenden. Volgens de gemeente zijn veel van de door omwonenden, sportbestuurders en onderwijsmensen ingebrachte aandachtspunten meegenomen in de planvorming. Het gaat daarbij om onder meer geluid, de hoogte van de sporthal en de groene inpassing in de omgeving.

ONDERZOEK Een eerste ontmoeting met de buurt, sport en onderwijs was er op 20 februari. De gemeenteraad stemde op 14 maart in met het collegevoorstel om de haalbaarheid van een nieuwe sporthal aan de achterkant van Sportboulevard de Engh verder te onderzoeken. ,,Er is daarna veel onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld parkeren, inrichting van de directe omgeving, grootte van de sporthal, schoolgebruik en vergunningen", aldus het college. Participatie en communicatie met betrokkenen krijgt veel aandacht. Zo stond tijdens een bijeenkomst op 13 mei de vraag centraal 'Waaraan zou een nieuwe sporthal aan de achterkant van sportboulevard de Engh volgens u moeten voldoen?' De antwoorden daarop brachten, naast de uitkomsten van de onderzoeken, waardevolle inbreng voor de concept plannen.

De bijeenkomst van vorige week werd afgesloten met een wandeling naar de voorgenomen locatie van de nieuwe sporthal. Achter Sportboulevard de Engh waren de contouren van de nieuwe sporthal met linten uitgezet. Zo kon een goed beeld worden gevormd van de omvang van de nieuwe sporthal en de effecten op de omgeving.

COMPACT De nieuwe sporthal, die de nu vijftigjarige sporthal Beukendal gaat vervangen, kan compact worden vormgegeven en is vooral bedoeld voor multifunctioneel gebruik door sport en onderwijs.

Het college verwacht eind augustus een definitief programma van eisen klaar te hebben. Daar zit ook een financiële vertaalslag bij voor het college en de gemeenteraad. Het college smeedt in september een voorstel waarover de gemeenteraad in oktober een besluit mag nemen. Bij een positief besluit kan het nog best een jaar duren voordat bouwers aan de slag gaan. De nieuwe hal zou dan ergens in 2021 of uiterlijk 2022 in gebruik genomen kunnen worden.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie