Zestig jaar zijn Jan en Riet Hofstra getrouwd, dat vraagt om een imposante bos rozen.
Zestig jaar zijn Jan en Riet Hofstra getrouwd, dat vraagt om een imposante bos rozen. Astrid van den Hoek

Jan en Riet Hofstra-Miog 70 jaar samen

4 juli 2019 om 07:31 lokaal

SOEST Wie op Google 'Jan Hofstra - lichtontwerp' intikt, krijgt ruim vijhonderd resultaten vol lovende woorden over het levenswerk van de Soester Jan Hofstra (84) voor onder andere Het Nationale Ballet. ,,We zitten al bijna 55 jaar in de theaterwereld", zegt zijn vrouw Riet Hofstra-Miog (82). Precies: we. Want hoewel het Jan zijn baan was, deden ze het eigenlijk samen. Zoals ze al veel dingen in het leven samen aangingen. Jan en Riet vierden afgelopen week hun 60-jarig huwelijksfeest, maar zijn eigenlijk al veel langer onafscheidelijk.

Astrid van den Hoek

Jan en Riet zijn zelfs al bijna zeventig jaar samen. ,,We leerden elkaar kennen toen we een jaar of twaalf waren en trokken veel met elkaar op via diverse sportclubs", vertelt Riet. Turnen, watersport; ze deden allerlei actieve dingen samen met een grote schare vrienden. ,,We zagen elkaar bij wedstrijden, in weekenden, op kamp en later ook op school. En ja, zo gaat dat in zo'n vriendengroep als je wat ouder wordt: op een gegeven moment hadden we verkering. Dat bleef goed gaan, ook toen we niet meer op school zaten en allebei werkten", zegt Jan.

In 1959, 22 en 24 jaar oud, trouwden ze in Amsterdam-Noord. Daar woonde het paar een jaar of vijf. ,,We konden in die regio geen geschikt en betaalbaar huis vinden en kwamen uiteindelijk in Soest terecht", vertelt Jan. Hij was net begonnen met een nieuwe baan als theatertechnicus en lichtontwerper bij Het Nationale Ballet. ,,Daar heb ik veel meegemaakt", zegt hij. ,,Er zijn weinig landen waar we niet geweest zijn." Riet vult aan: ,,De eerste reis die hij met het ballet moest maken, ging gelijk helemaal door Zuid-Amerika. Hij was wel een maand weg. Ik was net zwanger van onze zoon." Ze bracht veel tijd alleen door, maar ging ook regelmatig mee. ,,Dan hielp ik bijvoorbeeld met de decorwissels en het snel ophalen van de doeken. Ook maakten we er wel eens een vakantietrip van, bijvoorbeeld naar de Antillen."

LINTJE De inzet van het echtpaar bleef niet onopgemerkt. Ze kregen vaak uitnodigingen voor het bijwonen van allerlei voorstellingen - nog steeds zelfs - en Jan werd in 2001 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Toen reisde hij nog steeds de wereld rond, inmiddels met de balletten van choreograaf Hans van Manen en hij werkte regelmatig als gastbelichter. ,,Ik moest op een gegeven moment met pensioen. Maar daar had ik eigenlijk nog geen zin in. Toen ben ik maar gaan freelancen. Nu heb ik ook weer een aanvraag liggen voor een klus in Düsseldorf volgend jaar mei. Erg leuk, maar tegenwoordig kijken we niet meer zo ver vooruit. We weten niet waar we volgend jaar staan qua gezondheid enzo, dus hier moeten we nog even over nadenken. Gelukkig kan het tegenwoordig ook allemaal digitaal, dat ik in AutoCAD het ontwerp kan zetten en het dan kan opsturen voor feedback. Dan hoef je niet meer ter plekke aanwezig te zijn. Dat is wel makkelijk."

Riet vond en vindt de vele buitenlandreizen van haar man nooit een probleem. Stilzitten doet ze in elk geval niet. ,,Dat kan ik niet, ik moet altijd bezig zijn. Ik heb zelf ook altijd gewerkt, als boekhoudster bij allerlei bedrijven. En ik verzorg zo'n beetje de hele buurt hier als mensen even weg zijn: de katten, de planten. Ook is de tuin onze liefhebberij. Dat gaat nog prima zelf, ik heb daar nog nooit hulp bij nodig gehad."

Wel heeft ze in 2017 nog een grote hartoperatie ondergaan. Nu gaat het gelukkig weer goed en wonen Riet en Jan nog zelfstandig in het huis waar ze in '63 kwamen wonen. ,,Dit werd toen net gebouwd, deze hele wijk rond het Nassauplantsoen. Wij waren de eerste bewoners van dit huis en zijn nu nog zo'n beetje de enigen in de straat die hier vanaf het begin wonen."

advertentie
advertentie