Jachthoornblaasgroep Eemland op De Windhond, met helemaal links de familie Vos.
Jachthoornblaasgroep Eemland op De Windhond, met helemaal links de familie Vos. Jachthoornblaasgroep Eemland

'Je moet wel ademkracht hebben'

1 mei 2019 om 14:14 lokaal

Familie Vos schittert op NK jachthoornblazen

SOEST Jachthoornblaasgroep Eemland werd op 25 mei voor de zesde keer Nederlands Kampioen Jachthoornblazen. Het blazen van signalen op de hoorn om te communiceren tijdens de jacht is voor veel mensen misschien iets van vervlogen tijden, maar niet voor de familie Vos. Voor deze Soesters is het een uit de klauwen gelopen hobby, bijna een levensstijl.

Astrid van den Hoek

De groep, waarvan Soester Adri Verlaan de muzikaal leider is, bestaat uit veertien leden uit de regio Gooi en Eemland, onder wie vijf vrouwen. In principe is het voor vrouwen niet moeilijker dan voor mannen om de grote parforcehoorns (doorsnede zo'n 50 centimeter) te kunnen bespelen.

Een flinke ademkracht moet je wel hebben. Bovendien heeft het instrument geen toetsen, maar hebben alle toonhoogtes te maken met de juiste 'lipspanning'. En dat kost veel energie, vertellen Jan en Joke Vos terwijl de taart op tafel komt.

Op de lekkernij prijkt een foto van de Jachthoornblaasgroep Eemland in jagersgroen wedstrijdtenue met de blinkende hoorns in de hand. In 1987 richtte Jan de blaasgroep op toen hij gevraagd werd in het bestuur van de jagersvereniging KNJV. ,,Dat was mijn voorwaarde, ik wilde best in het bestuur maar dan moest er wel een jachthoornblaasgroep komen", vertelt Jan, die zelf al vanaf 1980 het instrument bespeelt. En zo geschiedde. Nog steeds is hij een vaste waarde in de groep, samen met zijn vrouw Joke (sinds 1995) en dochter Monique die er eind jaren 80 op 15-jarige leeftijd al bij kwam. ,,Gezellig toch?", zegt Monique, die vanuit Baarn even langs is gekomen voor het feestelijke moment. ,,Ik vind het alleen maar leuk dat het zo'n familie-aangelegenheid is. Mijn schoonvader en schoonzus zitten er ook bij. En nog een broer van mijn vader."

SIGNALEN Er komt veel kijken bij de twee- tot vierstemmige stukken die de groep uitvoert. Twee uur per week wordt er geoefend in de oefenruimte op Landgoed Pijnenburg. Daarna is nog zelfstudie nodig. ,,Zeker als er een concours aankomt, dan is het met name extra oefenen op lipspanning", vertelt Joke. ,,We mogen er verder ook geen bladmuziek erbij houden", vult Jan aan. ,,Dus alles moet uit het hoofd." Het gaat dan om een verplichte jachtmars, verschillende jachtsignalen en een eigen stuk. Jan: ,,Tijdens de jacht worden er verschillende signalen afgeven, bijvoorbeeld als er gegeten wordt of als het tijd is om te stoppen. Afgeschoten dieren krijgen als eerbetoon een jachtsignaal. Herten, wilde zwijnen, hazen, konijnen en fazanten hebben allemaal een ander signaal. Tijdens het wildseizoen komen we ook wel op uitnodiging jachtsignalen spelen in restaurants, erg leuk!"

Tijdens het NK worden er alleen signalen geblazen. ,,Het gaat dan om wie er het mooiste kan blazen", zegt Joke. ,,Als eigen stuk hebben we nu een door Adri Verlaan bedachte jachthoornswing gespeeld. Dat hoor je normaal niet bij zo'n wedstrijd, dus de jury vond dat erg leuk."

SOLOBLAZEN Monique werd op het NK voor de tweede keer kampioen soloblazen. ,,Dan moet je om de beurt iets spelen, je mag zelf kiezen wat en in welke stem. De driekoppige jury bepaalt wie de rij moet verlaten en wie mag blijven staan. Ik stond met twee anderen nog overeind voor de laatste ronde. Ik besloot om Lang zal ze leven te spelen. Iedereen ging meeklappen, dat gaf de doorslag voor de jury."

De Eemlandse groep is gevraagd om het volgende NK te organiseren. ,,Als locatie hebben we Het Gagelgat op het oog, dat past daar heel goed bij. En het is natuurlijk extra mooi dat we dan ook nog eens de regerend kampioen zijn."

Astrid Van den Hoek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie