Wethouder Liesa van Aalst: ,,De gemeente wil een actieve rol spelen in het bevorderen van een goede relatie met het bedrijfsleven.
Wethouder Liesa van Aalst: ,,De gemeente wil een actieve rol spelen in het bevorderen van een goede relatie met het bedrijfsleven." Eempers

Onderzoek haalbaarheid Ondernemersfonds

5 april 2019 om 13:39 lokaal

SOEST/SOESTERBERG Een regiegroep met vertegenwoordigers van de Soester Zakenkring, de Soestdijkse Grachten en Ons Netwerk Soesterberg coördineert het onderzoek naar de animo bij ondernemers en gemeente voor het instellen van een Soester Ondernemersfonds.

Jan van Steendelaar

Uitgangspunt is dat alle eigenaren van niet-woningen eraan meedoen, variërend van zorginstellingen en onderwijsinstellingen tot culturele instellingen, winkeliers tot bedrijven. Momenteel zijn in Nederland 45 Ondernemingsfondsen actief, vertelde Rob Manders van Buro Blauaauwberg woensdagavond tijdens een bijeenkomst van ondernemersvereniging Ons Netwerk Soesterberg in Kontakt der Kontinenten. Het kleinste fonds, Schiermonnikoog, beschikt over 6.000 euro; het grootste, Utrecht, over 6 miljoen.

DRAAGVLAG Het fonds is ervoor om plannen die ondernemers hebben te kunnen uitvoeren. Dat is nu niet mogelijk door een structureel tekort dat dus door de instelling van het Ondernemersfonds opgeheven moet worden. Het lopende onderzoek moet antwoord geven op vragen over de haalbaarheid, het draagvlak en het kostenniveau. Het is de bedoeling dat de onroerende zaak belasting hiervoor als basis dient. Als blijkt dat het fonds kans van slagen heeft, is het de bedoeling een voorstel tot instelling voor te leggen aan het college van burgemeester en wethouders en dan aan de gemeenteraad. Per 1 januari kan het dan ingevoerd worden.

FREE-RIDERS Een belangrijke voorwaarde voor de concretisering van het plan is de deelname van zoveel mogelijk bedrijven en instellingen. Momenteel is het aantal leden van de ondernemersverenigingen in Soest en Soesterberg niet bijzonder hoog: ongeveer 25 procent van het aantal dat voor lidmaatschap in aanmerking komt. De niet-leden worden als free-riders bestempeld. Zij betalen niet mee maar profiteren wel van de initiatieven van de leden. Belangrijk streven van de initiatiefnemers van het Ondernemersfonds is dan ook het aantal leden te vergroten.

AFSCHEID Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van Stan Uyland die negen jaar lang in het bestuur van opeenvolgende ondernemersverenigingen heeft gezeten, waarvan de laatste jaren als penningmeester van Ons Netwerk. Hij kreeg als dank uit handen van de voorzitter Evert ten Kate een presentje. Jorgen Putman werd gekozen als zijn opvolger.

TROTS Wethouder Liesa van Aalst die onder meer economische zaken i n haar portefeuille heeft, herinnerde met trots aan het feit dat Soest tot de MKB-vriendelijkste gemeente van de provincie Utrecht is verkozen en landelijke als derde. Zij schreef dit resultaat toe aan de goede samenwerking tussen gemeente en de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ook de bezoeken die zij samen met bedrijfscontactfunctionaris Nynke Minkema aan bedrijven brengt zijn belangrijk voor een goede relatie tussen ondernemend Soest en de gemeente. Belangrijke gespreksonderwerpen zijn onder meer duurzaamheid en behoefte aan personeel. De gemeente wil een actieve rol spelen in het behouden en bevorderen van een goede relatie met het bedrijfsleven.

Stan Uyland (rechts) krijgt bij zijn afscheid als bestuurslid een presentje van voorzitter Evert ten Kate.
advertentie
advertentie