Afbeelding
Koen Suyk

Grote staking in het onderwijs op 15 maart

9 januari 2019 om 07:02 lokaal

SOEST (ANP) Het onderwijs houdt halverwege maart een actieweek die op vrijdag 15 maart eindigt met een landelijke staking. De FNV-bonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs en Onderzoek roepen leden uit alle onderwijssectoren op mee te doen. Het CNV is wel voor actie, maar heeft al laten weten niet mee te staken. Deze bond wil onderhandelingen over meer geld voor het personeel in het primair onderwijs eerst afwachten. Welke scholen wel en niet meedoen aan de staking is nog niet bekend.

LERARENTEKORT De AOb wil vlak voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart duidelijk maken dat er meer geld nodig is om lerarentekorten tegen te gaan. Een enquête van de bond wijst volgens de AOb uit dat het lerarentekort het onderwijs ontregelt. ,,Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol'', aldus de AOb.

ACTIEBEREIDHEID AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen stelt dat een baan in het onderwijs minder aantrekkelijk is geworden. ,,Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-outrisico heeft. Dat moet echt anders.'' De actiebereidheid bij het onderwijspersoneel is hoog in alle sectoren, zo zou de eind november onder AOb-leden gehouden enquête uitwijzen.

PRIORITEIT Volgens de bond wijst alles erop dat de huidige coalitie haar meerderheid gaat verliezen in de Eerste Kamer na de verkiezingen van 20 maart en steun bij de oppositie moet gaan zoeken. ,,Als onderwijs moeten we daarom vooraf duidelijk maken dat onderwijs weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst komt'', aldus Verheggen.

NIET GOEDE MOMENT ,,Ik vind dit geen goed moment'', zegt Loek Schueler van CNV Onderwijs over de staking. Staken is volgens hem een ultiem middel en tijdens de onderhandelingen niet aan de orde: ,,CNV Onderwijs steunt de oproep om te investeren in onderwijs: met zo veel mogelijk partners aandacht vragen voor werken in het onderwijs. Maar nu een staking aankondigen om daarmee het hele onderwijs plat te gooien, steunt CNV Onderwijs niet."

In januari en februari komen er in de aanloop naar de actieweek en de landelijke stakingsdag debatten en prikacties in afzonderlijke sectoren.

advertentie
advertentie