Sylvia Spijker (l) en Willeke De Kruijf: goed omgaan met klanten met die Alzheimer.
Sylvia Spijker (l) en Willeke De Kruijf: goed omgaan met klanten met die Alzheimer. Astrid van den Hoek

'Volg training, daar steek je echt wat van op'

31 december 2018 om 10:17 lokaal

SOEST GOED, oftewel: Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel dat je iemand met dementie hebt geholpen. Dat zijn de uitgangspunten van de trainingen die via het project 'Samen dementievriendelijk' worden gegeven. De afgelopen maanden behaalden de eerste Soester winkeliers hun certificaat. ,,Zeker doen, steek je altijd wat van op!"

Astrid van den Hoek

Mensen die niet meer weten waar ze hun fiets hebben geparkeerd of proberen te pinnen met hun bibliotheekkaart. Bij Bob's Bloemen op Winkelpromenade Soestdijk maken ze het regelmatig mee. ,,En nu met de werkzaamheden aan het parkeerterrein van de Albert Heijn weten mensen soms niet meer hoe ze dan op de doorgaande weg komen", zegt Willeke de Kruijf.

INDICATIE ,,Niet dat iemand dan direct dementie heeft, maar het kan wel een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. Door de trainingen valt het kwartje nu eerder bij ons als gedrag echt bij het ziektebeeld dementie hoort en iemand niet zomaar een beetje in de war is."

TRAININGEN De Kruijf en haar collega Sylvia Spijker volgden naast online trainingen op www.samendementievriendelijk.nl ook nog een trainingsdag. ,,Het werd door de winkeliersvereniging onder de aandacht gebracht en dat heeft goed gewerkt. We waren met een aantal winkeliers hier van Soestdijk. De maatschappij vergrijst en het is dus zeker interessant voor ons", zegt De Kruijf. ,,Wij hebben in de winkel ook veel één-op-één contact met klanten en vonden het daarom belangrijk om te weten hoe we iemand moeten benaderen die Alzheimer heeft."

OOGCONTACT Ze leerden onder anderen dat je de mensen goed moet aankijken, oogcontact belangrijk is en je hen vooral niet van achteren moet benaderen. Spijker: ,,Dan kan iemand zich erg bedreigd voelen namelijk, zeker als die persoon al in een angstige stemming is omdat hij iets niet meer weet of de weg niet kan vinden."

ZELFSTANDIG Ook is het voor veel mensen een reflex om iets wat niet lukt maar uit handen te nemen. ,,Maar het gaat erom dat je de mensen zoveel mogelijk zelfstandig laat zijn. Als ze er niet uitkomen, moet je het niet vóór ze doen, maar aanwijzingen geven zodat ze het zelf weer verder kunnen oppakken. Het is dus wel raadzaam om íéts te doen, ze niet maar te laten zoeken. Een helpende hand is voor iedereen fijn, toch?"

VOORBEELDEN In de trainingen werden video's vertoond van verschillende situaties om te helpen gedrag te leren herkennen. ,,Nuttige voorbeelden met tips wat je dan kan doen. Elke winkel is weer anders, dus het is fijn dat er ook gerichte adviezen werden gegeven", vindt De Kruijf.

VIGNET Binnenkort ontvangt Bob's Bloemen het bijbehorende vignet dat op de deur van de winkel kan worden geplakt en aangeeft dat het personeel van de winkel getraind is in het omgaan met mensen met dementie. ,,Tegen winkeliers en organisaties die de trainingen nog niet hebben gevolgd, wil ik zeggen: dit moet je zeker doen! Steek je altijd wat van op."

VRIJWILLIGERS Het project ging in mei van start. De gemeente Soest maakte geld vrij en schakelde Ketenzorg dementie Baarn-Soest in, waar diverse organisaties in vertegenwoordigd zijn. Tot nu toe volgden 32 deelnemers de trainingen in Soest, samen vertegenwoordigen zij elf organisaties/bedrijven (onder andere winkels en horeca).

INSTELLINGEN In het nieuwe jaar zijn er weer trainingsdagen. Deze keer voor vrijwilligers van culturele instellingen, zorg- en welzijnsorganisaties, kerken en (sport)verenigingen. Zij kunnen op 23 januari van 13.30 tot 16.00 uur in Ontmoetingscentrum Klaarwater terecht, op 31 januari van 9.30 tot 12.00 uur in Ontmoetingscentrum De Drie Eiken in Soesterberg of op 14 februari van 19.30 tot 22.00 uur in De Linde in Soesterberg.

AANMELDEN Aanmelden voor een van de trainingen kan bij Frans Anten, fransanten28@gmail.com, tel. 06-53127767 of bij Pien Krolis, P.Krolis@mantelzorgwerkplaats.nl, tel. 06-51003321.

advertentie
advertentie