Afbeelding
Eempers

Soesterberg: parel van de Heuvelrug

28 december 2018 om 06:30 lokaal

SOESTERBERG Behalve de natuurlijke omgeving waarin de wijk met 260 woningen op de voormalige vliegbasis wordt gerealiseerd, is er sprake van nog een bijzondere situatie, namelijk dat het een volledig provinciaal project betreft.
Daarmee is Utrecht de enige provincie in Nederland die zelf een woonwijk ontwikkelt.

Jan van Steendelaar

De opzienbarend rol van de provincie in dit uniek woningbouwplan op de voormalige vliegbasis heeft alles te maken met de financiële risico's die Soest en Zeist dragen, omdat de grens tussen beide gemeenten midden door woonwijk heen loopt.

De projectverdeling is zo gemaakt dat de overheid die de meeste risico's kan dragen, in dit geval de provincie, het project leidt. Eerder werd de ontwikkeling van het bedrijfsterrein Richelleweg ook gecoördineerd en gedragen door de provincie, samen met Soest en Zeist.

Dit vertelden gemeentelijk projectleiders Mustafa Hamurcu en Reinier Kalt in Soesterberg tijdens de netwerkbijeenkomst van ondernemersvereniging Ons Netwerk Soesterberg (ONS). Ze gaven een overzicht van de projecten die lopen en nog op de agenda staan. Projecten die er volgens Kalt al voor hebben gezorgd dat Soesterberg enorm in natuurwaarde is gestegen. ,,Soesterberg is straks de parel van de Heuvelrug. De skyline van het dorp is dan heftig veranderd."

Hamurcu: ,,Er is de afgelopen vijftien jaar ca. 100 miljoen geïnvesteerd in de groene projecten. Nu zie je pas dat 'rood' in gang is gezet met woningbouw op de vliegbasis, de Groene Hoogte en in de Oude Tempel." Hij legt er de nadruk op dat de gemeente dit niet heeft verzonnen. ,,Men lijkt te vergeten dat hierover in het verleden afspraken zijn gemaakt die allemaal vast liggen. In 2003 heeft de werkgroep Toekomstvisie Soesterberg van inwoners er een voorschot op gegeven. Wij hebben als gemeente daaraan verder vorm gegeven met het Masterplan. De sentimenten zijn in loop der jaren veranderd, maar de realiteit is dat we de plannen van toen nu eindelijk waarmaken."

Voorafgaand aan de woningbouw op de vliegbasis is nu onderzoek gaande naar niet gesprongen explosieven. De vliegbasis en Soesterberg-Noord zijn zwaar gebombardeerd in de oorlog, ,,We willen voorkomen dat er nog iets vervelends gevonden wordt als we de vergunningen hebben gekregen en gaan bouwen. Het is nu wachten op het resultaat van de onderzoeken en op compensatiemaatregelen voor alle natuurwaarden die daar afgelopen tien jaar moesten wijken."

De Batenburgweg wordt ten behoeve van de nieuwe woonwijk doorgetrokken langs de verkeerstoren tot aan een minirotonde met daarin een aantal lussen waaraan de woningen komen te liggen. De oude rollerbaan wordt in ere hersteld, gebruikt voor ontsluiting als drager in het landschap en doorgetrokken naar de N237.

De meeste activiteit concentreert zich nu in Soesterberg-Noord, waar slopers de weg vrijmaken voor een woningbouwproject met 105 appartementen en 41 eengezinswoningen in het gebied tussen de Postweg en de Montgomeryweg. Het grootste deel bestaat uit betaalbare huur tot 950 euro in de maand. Bijzonder is dat de oude schoolmeesterswoning aan de Postweg en een boerderijtje aan de Schooldwarsweg, het weinige dat nog uit de historie van Soesterberg bewaard is gebleven, op een bijzondere manier in het plan ingepast worden aan het plein tussen Veldmaarschalk Montgomeryweg en Postweg.

De sloop in Soesterberg gaat hard. De voormalige bedrijfspanden van Hypsos en een deel van de firma De Ridder zijn al afgebroken. De gronden worden nu bouwrijp gemaakt. Aan de voorzijde tegen het park op de verdiepte ligging van de N237 wordt gestart met het saneren van de ondergrondse opslagtanks van de voormalige garage Plekkepoel. Op die plek, in combinatie met de gebouwen van de BMU-groep, worden deels appartementen en deels grondgebonden woningen mogelijk gemaakt. Daarvoor moet nog wel het bestemmingsplan gewijzigd worden.

De procedure voor de pleisterplaats is afgerond. ,,Dat heeft veel tijd gekost. Het is één van de belangrijkste markeringspunten van Soesterberg; een schakel tussen de vliegbasis en het dorp. Het Is echt een voorziening voor het dorp waar duizenden, tienduizenden fietsers over de provinciale fietsroute langskomen," zegt Hamurcu. Naar verwachting gaat in maart de eerste schop de grond in, in het voorjaar van 2020 kan de voorziening gereed zijn.

Het energieneutrale gebouw krijgt zonnepanelen en veel glas. Er komen voldoende parkeerplekken voor auto's en, voor de veiligheid gescheiden, ook voor fietsers. Voor de kinderen zijn er speelplaatsen waar de ouders vanaf het terras zicht op hebben. .

Het Paul Lemmen-fietspad langs de pleisterplaats krijgt een aftakking voor een rechtstreekse aansluiting naar het museum.

In het Vliegdekpark op de overkluizing is inmiddels de sokkel geplaatst voor de Alouette helikopter die waarschijnlijk eind januari wordt geplaatst. ,,We hopen dat de stichting Air Force Memorial (SAM) het voor elkaar krijgt om het beoogde monument er geplaatst te krijgen."

Het project dorpshart Den Bergh is drie weken geleden in de verkoop gegaan. Aan het plein komen luxe en duurzame appartementen, horeca en maatschappelijke dienstverlening. In maart start de bouw en een jaar later zijn de woningen gereed. Daarnaast bouwt Portaal in L-vorm 31 sociale huurwoningen aan het plein dat anderhalf keer groter is dan het oude Dorpsplein tegenover de Drie Eiken. Na de eerste bouwfase hier voorziet de tweede fase in de bouw van ongeveer twintig appartementen.

De bouw op de Groene Hoogte is in volle gang. Verder staan nog de Oude Tempel en de Campuszone (al heeft die geen prioriteit) op het programma. Het bedrijventerrein Richelleweg is grotendeels bezet. In 2021 vestigt zich hier ook Elma dat nu nog aan de Sterrenbergweg zit.

Kalt ten slotte: ,,We doen ook een beroep op de samenleving: als u een goed idee hebt dat een verrijking is voor het dorp, kom er alsjeblieft mee naar voren. Wat er uiteindelijk komt is een prettig, robuust, toekomstbestendig dorp. Daarvoor doen we al deze investeringen. Dus Soesterberg: de schouders eronder en op naar een mooie toekomst te midden van eeuwenoude cultuurhistorie, een eervolle militaire geschiedenis en prachtige natuur!"

advertentie
advertentie