Afbeelding
Eempers

Soesterberg is kunstwerk rijker

10 november 2018 om 10:17 lokaal

SOESTERBERG Overal in de omgeving is werk van hem te zien, maar merkwaardig genoeg niet in zijn eigen woonplaats Soesterberg, afgezien van de opdrachten van particulieren. Nu heeft hij voor het eerst in opdracht van de gemeente een kunstwerk gemaakt. Vrijdag legde Jaap Hielema de laatste hand aan het motorkettingzaagbeeld, gecreëerd uit de overgebleven stam van een gevelde boom in het speeltuintje aan de Anthonie van Leeuwenhoeklaan. Hij maakte er een soort dierentuin van: de kijker ziet op de top een buizerd en verder naar beneden een eekhoorn, de kop van een ree, een vis, een boommarter en een specht.

Hij noemt zichzelf gekscherend houthakker en zijn bedrijf boomverzorging en boomrooierij, al heeft hij daaraan op de aanhanger achter zijn auto ook boomsculptuur toegevoegd. Dat is trouwens, naast het aanleggen van natuurlijke speeltuinen, het belangrijkste onderdeel van zijn werk geworden. In de boomzaagkunst heeft Hielema een grote mate van perfectie bereikt die hem opdrachten in binnen- en buitenland hebben opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat altijd alles gaat zoals hij het wil. ,,Soms komt er niet helemaal uit wat je in gedachten hebt.'' Een andere keer dreigt iets te mislukken, al is mislukking niet het juiste woord, ,,want dan maak je het gewoon kleiner of je maakt er iets anders van. 't Komt zoals 't komt." 

Hij krijgt meestal de vrije hand als het gaat om het bewerken van een boomstam, al houdt hij altijd rekening met de omgeving. Wat hij maakt moet daar wel in passen, vindt hij. Het moeten in ieder geval inlandse dieren zijn. ,,Je moet geen gorilla's gaan maken.'' Hielema noemt zichzelf geen kunstenaar. ,,Je doet waar je goed in bent. Iedereen die dat doet is een kunstenaar vind ik." 

Twee dagen is hij aan het werk geweest met de motorkettingzaag en voor het subtielere werk, tien procent, met schuurband. Het resultaat mag fraai genoemd worden. Dat vinden ook degenen die met bewondering even blijven kijken hoe hij het uiterste precisie de figuren uitzaagt. ,,Heel mooi, wat een prachtig kunstwerk, ik vind het knap van u," reageert een voorbij wandelende mevrouw.

Soms krijgt hij verzoeken. Zoals bij zijn werk aan de Anthonie van Leeuwenhoeklaan. ,,Iemand vroeg of ik er een specht bij wilde maken omdat hier altijd een specht heeft gezeten. Dat vind ik een leuk verzoek.'' Er zijn ook mensen die hem vragen ook bij hen iets te maken, bijvoorbeeld van een overleden of nog levend huisdier. Dat vindt hij moeilijk, ,,want het moet natuurlijk wel lijken en dat is lastig. Dat kost veel energie." 

Waar de meeste concentratie voor nodig is, zijn de details, het priegelwerk, zoals hij zegt. Voor het grote werk gebruikt hij de kettingzaag, voor de details schuurband. Het grootste beeld dat hij gemaakt heeft is niet een beer van vijf meter hoog, maar de krokodil van meer dan negen meter lang die te zien is in Dierenpark Amersfoort.

In alle gevallen waarin hij gevraagd wordt om een stam tot leven te brengen is die stam voor dat doel blijven staan, zegt hij. Het gaat dan om een boom of een plek die zich ervoor leent om ,,aangekleed'' te worden. In Soesterberg vormde hij de stam van een grove den om tot een waar kunstwerk. Geen moeilijke klus, want het hout is er geschikt voor, in tegenstelling tot bijvoorbeeld iepen. ,,Maar het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Het belangrijkste vind ik dat het lang meegaat. Als je uit populieren iets maakt of beuken, gaat het niet zolang mee en dat is een beetje jammer van je werk. Maar je hebt geen keus. Je moet het doen met de stam die er staat." 

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie