Afbeelding
Peter Beijer

Bestuursleden Peter's Baan geven het stokje door

18 oktober 2018 om 11:16 lokaal

SOEST Na tientallen jaren vrijwilligerswerk voor ijsvereniging de Peter's Baan geven Sylvia de Haas en Robbert Schouwenaar het bestuursstokje door. ,,Het is tijd voor nieuwe mensen met frisse ideeën', vertelt het schaatsduo. Helemaal weg gaan ze niet. ,,Als er een schaatswinter komt trek ik mijn gele hesje weer aan."

Peter Beijer

De afspraak met Sylvia de Haas en Robbert Schouwenaar is op het weiland van de Peter's Baan. De plek waar aankomende winter honderden Soesters schaatsplezier moeten gaan beleven. Het is nauwelijks voor te stellen met de 'Indian Summer' die het kwik de 25 graden aan laat tikken. Sylvia de Haas: ,,Als het in de zomer plus 37 wordt, dan kan het in de winter ook min 13 worden. Extremiteiten in het weer blijven altijd bestaan. In de periode 2007 tot en met 2012 is er elke winter geschaatst. Het kan dus echt nog wel."

BOERENKOOL De Haas doet vanaf 1980 vrijwilligerswerk voor de Peter's Baan. Binnenkort neemt zij als secretaris afscheid. Samen met haar partner Robbert Schouwenaar zat zij jarenlang in het bestuur. ,,Wij zijn ooit drie weken achtereen open geweest. Dan leefden wij op de ijsbaan. In die tijd werkten wij beiden bij de omroep en konden we wat gemakkelijker vrije dagen opnemen. Gezellige tijd was dat. Met alle medewerkers 's avonds boerenkool of macaroni eten. Na die drie weken intens leven stortte ik helemaal in."

NATTE VOETEN Robbert Schouwenaar: ,,Tijdens de eerste ijsdagen van een winter hadden we de wedloop met de collega's uit Baarn. Wie gaat er als eerste open? Als Baarn toch als eerste open ging, maar de voorzitter aldaar natte toch voeten haalde, gniffelden wij een beetje. Moet kunnen hoor, een beetje gezonde rivaliteit."

GITZWART Wanneer de baan werd opengesteld, gingen Schouwenaar en De Haas, letterlijk, nooit over één nacht ijs. De Haas: ,,In 2006 hadden we prachtig gitzwart ijs. Toch deden we de baan niet open. Het ijs was te dun. Je moet je voorstellen dat het ijs niet alleen over het weiland, maar ook over de 1.30 diepe sloten ligt. Je moet er niet aan denken als daar een kind door het ijs zat. Onze verantwoordelijkheid is groot."

ZEURPIET Sylvia de Haas kijkt terug op prachtige jaren. Waardering kreeg ze altijd, maar die enkele zeurpiet blijft aan haar gevoel knagen. ,,Dan hadden we een prachtige ijsdag gehad met 1500 bezoekers en zijn er 1498 mensen vol lof, maar twee mensen zeuren over een scheur in het ijs of een tak die op de ijsvloer ligt. Ja, als je echt perfect ijs wilt hebben dan moet je naar de kunstijsbaan gaan. Ik ergerde mij altijd aan dat soort mensen. Ik vroeg eens aan een vrouw of zij het bekertje dat zij net naast de prullenbak gooide in de bak wilde doen. Kreeg ik te horen: 'dat doe jij maar, daar word je voor betaald.' Daar word ik zo verdrietig van. We draaien deze ijsvereniging puur op vrijwilligers. We zijn afhankelijk van de ledenbijdrage en er komt geen cent subsidie bij. Gelukkig is onze vereniging gezond."

VOORRANG Robbert Schouwenaar benadrukt het belang van de aankoop van een seizoenkaart voor de Peter's Baan. ,,Voor een klein bedrag weet je dat je de baan op mag tijdens een ijsperiode. De leden krijgen tijdens de eerste schaatsdag voorrang. Dat veroorzaakt nog wel eens discussie hier aan de poort."

NIEUW BLOED Sylvia en Robbert gaan de vereniging missen, maar ze zijn zeker niet weg bij de Peter's Baan. Sylvia: ,,Zodra het één dag vriest bellen mensen al met de vraag wanneer we open gaan. Nou, als de baan deze winter open gaat dan ben ik erbij hoor." Robbert vult aan: ,,Dan trek ik mijn gele hesje weer aan. Het verantwoordelijke bestuurswerk leggen wij wel naast ons neer. Sonja Hoksbergen en Karin van Breukelen worden de nieuwe bestuursleden van de Peter's Baan. Het is tijd voor nieuw bloed."

advertentie
advertentie