De Fokker G 1 is, als replica, een van de toestellen op de static show tijdens de Soesterberg Luchtvaartdagen.
De Fokker G 1 is, als replica, een van de toestellen op de static show tijdens de Soesterberg Luchtvaartdagen. Archief Eempers

Ook op de grond genieten van vliegtuigshow

21 augustus 2018 om 07:10 lokaal

SOESTERBERG Het zijn op de houten Blériot IX na geen ,vliegende kratten' die tijdens de Soesterberg Luchtvaartdagen op zaterdag 25 en zondag 26 augustus te zien zijn op het terrein rond het Nationaal Militair Museum (NMM) op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Die staan in het museum zelf. Buiten staan meer dan twintig andere vliegtuigen, van de Blériot tot de supersonische F-4 Phantom.

De Soesterberg Luchtvaartdagen waren oorspronkelijk aangekondigd als Flight Event. Het was dan ook de bedoeling om inderdaad te gaan vliegen met historische vliegtuigen. Hoewel het evenement buiten het officiële broedseizoen van de veldleeuwerik is georganiseerd, verleende Utrechts Landschap hieraan geen medewerking omdat het vreest voor het welzijn van de vogels. Omdat Flight Event suggereert dat er gevlogen wordt, heeft men het dagvullend evenement voor jong en oud de naam Soesterberg Luchtvaartdagen gegeven.  

Het NMM heeft de grootste collectie vliegtuigen en helikopters van Nederland. Een deel van die bijzondere collectie staat op beide dagen rond het museum opgesteld, op de plek waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht. Pas in 1953 werd de luchtmacht erkend als het zelfstandig krijgsmachtdeel Koninklijke Luchtmacht. Veel van de toestellen die op de static show te zien zijn hebben een geschiedenis op Soesterberg en dat geldt ook voor de vliegtuigen die in het depot van het NMM, en de nabijgelegen Hangaar 8 te bezichtigen zijn.

Buiten staan niet alleen originele toestellen, maar ook enkele replica's, zoals van de Fokker G. 1 en de Fokker C.X. Daarnaast kan men zich laten fotograferen bij bijvoorbeeld de McDonnel Douglas F-4 Phantom of de Fokker F-27 Troopship. Verder staan er een MIG-21, Grumman 'Tracker', NF-5B, F-102 Delta Dagger, F-100 Super Sabre, F-86K, Republic Thunderflash, Beechcraft T-7 'Navigator', Hawker Hunter, Brequet Atlantic, Lockheed Neptune, F-16A, Fokker S-14, Cessna T-37B Tweet, Curtiss Hawk P-6, Phantom F-4 en de Fouga Magister.

Hoogtepunt voor velen is de McDonnell Douglas F-4E Phantom: een iconische Amerikaanse jachtbommenwerper. In de periode 1969-1978 vlogen de Amerikanen van het 32nd Tactical Fighter Squadron 'Wolfhounds' vanaf Vliegbasis Soesterberg met de Phantom. Zij hadden als taak het beschermen van het Nederlandse luchtruim.

Doorlopend zijn er zowel binnen als buiten (kinder)activiteiten en kunnen de bezoekers als piloot plaatsnemen in een aantal opengestelde cockpits en F-16 simulatoren van de Koninklijke Luchtmacht. Ze wanen zich deel van de romantiek van het vliegen in de theatervoorstelling van het Flying Circus. Ook staat er een grote zweefmolen en op het kinderplein knutselen kinderen zelf een F-16 in elkaar. Voor de kleintjes zijn er verder een knutselhoek en een springkussen. Met het hele gezin kan men een rondje maken door de arena in een van de militaire voertuigen.

Wie even iets anders wil zien dan vliegtuigen kan terecht op de uitgebreide markt van militaria. Op de markt staan ook foodtrucks waar honger en dorst gestild kunnen worden.

advertentie
advertentie