Jan Zacharias toont vanaf 3 oktober een overzicht van zijn werk in Artishock.
Jan Zacharias toont vanaf 3 oktober een overzicht van zijn werk in Artishock. Cees Paul

De Haagse School met Jan Zacharias in Artishock

1 oktober 2020 om 07:00 Kunst

SOEST In oktober is in Artishock het schilderwerk van de Baarnsche impressionist Jan Zacharias te bezichtigen. Deze bevlogen en getalenteerde schilder is een groot liefhebber van De Haagse School. Isaak Israëls is zijn grote voorbeeld.

,,Van kinds af aan is het mijn grootste wens geweest schilder te worden. Ik wilde graag naar de kunstacademie maar kreeg mijn vader niet enthousiast. Hij zei: ga maar een degelijke opleiding doen. Als je dan naar de kunstacademie wil ben je vrij dat te doen, maar wel op eigen kosten!”

,,Na mijn opleiding kwam de dienstplicht, daarna is het er nooit meer van gekomen. Ik ben ambtenaar geworden. De zorg voor het gezin vroeg om inkomstenzekerheid. Het schilderen verplaatste zich naar de achtergrond.”

SERIEUZER In de jaren 80 werd Zacharias door een vriend die illustrator was weer op het spoor gezet. ,,Ik ben er toen veel serieuzer mee aan het werk gegaan. Eind jaren 90 ben ik met een vriend naar een schildercursus gegaan en heb mij toegelegd op het impressionistisch schilderen.”

,,Nu heb ik, na veertig jaar ambtenaar te zijn geweest en al ver voor de pensioengerechtigde leeftijd te kunnen stoppen, veel tijd om mij op het kunstenaarschap te richten, ik bezoek musea, lees veel over mijn favoriete schilders en volg zo’n drie á vier masterclasses per jaar. Ik doe daar veel inspiratie op. Maar ook de wereld om mij heen, de natuur, is één van mijn grootste inspiratie bronnen. Ik vind het heerlijk om met mijn schilderkist de natuur in te gaan of naar het strand, maar ook in Amsterdam werk ik graag! Ik ben een liefhebber van de Haagse School dus ook van de onderwerpen die zij schilderden! …En ik heb op de een of andere manier een zwak voor koeien.

OVERZICHT De komende maand zal in Artishock een overzicht te zien zijn van het werk dat Zacharias de afgelopen jaren gemaakt heeft. De opening van de expositie is zaterdag 3 oktober. Na de opening zal er aansluitend een gratis jazzconcert zijn.

Zaterdag 3 oktober, 20.00 uur, Artishock, Steenhoffstraat 46a. Opening expositie Jan Zacharias. Aansluitend jazzconcert van Job Helners & Friends. Gratis entree. Kijk eerst op www.artishock-soest.nl.

De expositie is te bezichtigen op woensdag en vrijdag tussen 10 en 12 uur en maandag- en woensdag tussen 19.15 en 20.15 uur. Verder in overleg tel: 06 25586354.

advertentie
advertentie