Afbeelding
Archief Eempers

Oude kanonnen uit Duitsland uit WO II voor Nationaal Militair Museum Soesterberg

17 september 2021 om 08:54 Historie

SOESTERBERG In Emden (Duitsland) zijn woensdag twee kanonnen overgedragen aan het Nationaal Militair Museum. De stukken geschut zijn tijdens de meidagen van 1940 kort in gebruik geweest in Delfzijl en daarna door de Duitse bezetter als oorlogsbuit meegenomen. 

Als onderdeel van de mobilisatie werden op 7 mei 1940 vier kanonnen van de Legerplaats bij Oldebroek overgebracht naar Delfzijl. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen, werden de kanonnen ingezet bij de verdediging van de Groningse stad. Naar verluidt duurde deze inzet slechts vijf minuten omdat de Nederlandse militairen al heel snel werd opgedragen om zich terug te trekken. De overmacht van de stevig uitgeruste Duitsers was veel te groot voor de Nederlandse soldaten die zich met oud materiaal moesten zien te redden. Twee dagen later werd melding gemaakt dat de kanonnen door de Duitsers naar Emden waren overgebracht.

Nu, 81 jaar later, worden twee van de overgebleven kanonnen door de stad Emden en het Ostfriesisches Landesmuseum gerestitueerd aan het NMM. Vandaag zijn de stukken met medewerking van Defensie opgehaald en teruggebracht naar de Legerplaats bij Oldebroek. Op een later moment worden ze naar het NMM.

advertentie
advertentie