Afbeelding
Jaap van den Broek

Uitbreiding expositie Tweede Wereldoorlog in museum Soest

14 oktober 2020 om 13:17 Historie

SOEST Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de gemeente Soest, is van 23 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien geweest bij de Kunststichting Hazart.

Na de eerder genoemde periode werd er naar een plek gezocht waar de steentjes ondergebracht konden gaan worden. Omdat museum Soest een permanente expositie heeft over de Tweede Wereldoorlog, was de keus gauw gemaakt. De steentjes gingen naar museum Soest waar een ruimte werd vrijgemaakt om de meer vijfhonderd steentjes een mooie en blijvende plek te geven. De steentjes worden aangelicht door een black light bundel. 

Zoals in de Soester Courant pas was te lezen is mevrouw Heleen Joosse uit Soest bezig met de namen te achterhalen van omgebrachte Joodse- Roma en Sinti slachtoffers. In overleg met mevrouw Joosse en de stichting comité 4 en 5 mei Soest Soesterberg hebben 33 namen van de door haar opgespoorde slachtoffers inmiddels een plaats gekregen bij het monumentje in het museum.

Museum Soest en de stichting comité 4 en 5 mei Soest – Soesterberg zullen jaarlijks tijdens de nationale holocaustherdenking op de laatste zondag in de maand januari (31 januari 2021) een kleine ceremonie organiseren in museum Soest ter nagedachtenis aan de holocaust slachtoffers. 

Voor 4 mei werden door scouts van verschillende scoutingverenigingen andere steentjes beschilderd. Deze steentjes hebben een aantal weken gelegen bij het oorlogsmonument te Soest. Door de coronamaatregelen kon geen uitgebreide herdenking georganiseerd worden. Deze steentjes symboliseerden toch hun aanwezigheid. Ook deze steentjes liggen nu in de speciale ruimte in museum Soest. Tijdens de openingstijden van het museum zijn deze steentjes samen met de aangelichte steentjes van het lichtmonument te zien en kan er in een gastenboek een berichtje worden achtergelaten ter nagedachtenis aan de holocaustslachtoffers.

advertentie
advertentie