Afbeelding
Eempers

Aantrekkelijk pinksterprogramma bij Nationaal Militair Museum

Evenementen

SOESTERBERG De pinksterdagen staan bij het Nationaal Militair Museum in het teken van tracks, stof, motorolie, rook en actie. Voor wie een bezoek meer te doen is om de rust, zijn er wandelroutes naar het munitiepark op de voormalige vliegbasis of naar het landgoed De Paltz met het Herman van Veen Art Centre.

Het feest begint op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei. Tot en met zondag 29 mei kunnen de bezoekers meerijden in een militair voertuig, zoals een mini-tank of ander rupsvoertuig, of in een mini-jeep. Op zondag 5 en maandag 6 juni rijden van 13.00 tot 15.00 uur tanks en voertuigen in de Arena, waarbij ook uitleg wordt gegeven. Bezoekers kunnen een ritje in de Arena een ritje meemaken in een pantservoertuig M-113 of in de halftrack, een pantservoertuig met voor wielen met luchtbanden en achter rupsbanden.  

RIJDEND MATERIEEL Het tribunepubliek krijgt uiteenlopend rijdend materieel te zien, zoals een Leopard IV tank, een M-578 bergingsvoertuig in actie, een AMX-13 tank, een DAF YPX en luchtafweergeschut. Voorafgaand aan de demonstraties staan alle voertuigen opgesteld, zodat iedereen dichtbij kan komen, De bemanning staat erbij om alle vragen te beantwoorden. Alles mag gefotografeerd en gefilmd worden. Het is zelfs mogelijk om in een aantal voertuigen een kijkje te nemen. 

Bijzonder is ook dat hangaar 8 voor publiek open is. Daar staat veel rijdend materieel opgesteld dat er wordt onderhouden

‘PRUTTEL’ Bijzonder is ook dat hangaar 8 voor publiek open is. Daar staat veel rijdend materieel opgesteld dat er wordt onderhouden. Daar krijgt men een kijkje achter de schermen, onder meer bij de PRTL, uitgesproken als ‘pruttel’, Dit is de Nederlandse variant van de Duitse Flax Pantzer Gepard, een gepantserd luchtdoelgeschut tegen laagvliegende vliegtuigen en helikopters. De pruttel is momenteel in onderhoud.

In het museum zelf is ook van alles te zien, bijvoorbeeld in het natuurcentrum. Verder is na een flinke verbouwing de Xplore, geopend, de speelruimte waarin kinderen op avontuurlijke en speelse wijze de wereld van de landmacht, de luchtmacht en de marine ontdekken. 

GERESTAUREERDE JACHTBOMMENWERPER Ten slotte is sinds kort na een maandenlange restauratie de F-100 Super Sabre weer in het museum te zien. Deze jachtbommenwerper is de voorganger van de F-16 die door de Amerikanen ook op Soesterberg werd gebruikt. Het is het enige toestel van dit type in Nederland. Het toestel, de eerste straaljager in Nederland, had jarenlang buiten gestaan, en daardoor in zo’n slechte staat, dat het grondig gerestaureerd moest worden om het te kunnen behouden. De bezoekers kunnen zelf beoordelen of de restauratie geslaagd is.

Afbeelding
advertentie