Ook Provinciale Staten dringen bij het Rijk aan op meer steun/versoepeling voor ondernemers die hun bedrijf nu dicht moeten houden.
Ook Provinciale Staten dringen bij het Rijk aan op meer steun/versoepeling voor ondernemers die hun bedrijf nu dicht moeten houden. Jaap van den Broek

Provincie Utrecht neemt het ook op voor getroffen ondernemers

13 januari 2022 om 09:45 Corona

UTRECHT/SOEST De Provinciale Staten van Utrecht willen dat het nieuwe kabinet actie onderneemt voor ondernemers die door de huidige coronamaatregelen hun deuren moesten sluiten. Dat schrijven de fracties in een brief aan premier Mark Rutte. Eerder deze week deden de burgemeesters van alle 266 gemeenten in de provincie een soortgelijke orproep.

,,Veel ondernemers in onze provincie kunnen door de lockdown hun hoofd niet of nauwelijks boven water houden”, aldus Statenlid Henriëtte Rikkoert, die het initiatief nam om in de pen te klimmen. Voor de korte termijn vragen de Staten om voor ondernemers het winkelen via een afsprakensysteem op anderhalve meter afstand mogelijk te maken.

COMPENSATIE Daarnaast wordt in de brief gevraagd om een ruimhartiger compensatie, omdat in de praktijk blijkt de tegemoetkoming niet voldoende is en ondernemers met hoge kosten blijven zitten. Voor de lange termijn moet het kabinet  een strategie ontwikkelen, waarbij sluitingen van winkels in de coronatijd wordt voorkomen.

SIGNALEN Provinciale Staten geven daarmee gehoor aan de signalen die al langer spelen in de zogenoemde ‘non-essentiële sector’. ,,We zien dat deze ondernemers allerlei creatieve oplossingen hebben gezocht, maar daar zitten grenzen aan. We horen ook van ondernemers dat de financiële steun onvoldoende is”, aldus Rikkoert. ,,Voor zelfstandigen is die steun soms zelfs helemaal niet beschikbaar. Wij vinden dat we moeten laten zien dat wij de noodkreten van deze mensen horen en onze stem gebruiken om dat in Den Haag te laten horen.”

Commissaris van de Koning en voorzitter van Provinciale Staten Hans Oosters zal de brief aan het kabinet versturen. Gedeputeerde Robert Strijk van Economische Zaken zal het signaal van de Statenleden overbrengen in het Interprovinciaal Overleg (IPO).

advertentie
advertentie