Wethouder cultuur Nermina Kundic
Wethouder cultuur Nermina Kundic Gemeente Soest

Steunpakket voor Soester cultuursector

3 mei 2021 om 09:45 Corona

SOEST De coronamaatregelen hebben veel maatschappelijke en economische gevolgen, ook voor de cultuursector. Met een breed steunpakket wil de gemeente Soest zorgen voor herstel van de sector. Het pakket moet zorgen dat culturele partijen kunnen overleven, weer kunnen opstarten en toekomstbestendiger worden. Het steunpakket bestaat uit een overbruggingsregeling, een ‘cultuurmakersfonds’, een herstart festival en een transformatiebudget. 

Voor dit steunplan zijn de rijksgelden ingezet die bestemd waren voor ondersteuning van de lokale cultuur. Het college ziet de noodzaak voor dit steunplan ondanks de financiële druk die er ligt voor de toekomst. Nermina Kundic, wethouder cultuur: ,,Dit steunpakket is samen met het cultuurveld tot stand gekomen en helpt bij het behoud en herstel van ons prachtige cultuuraanbod. Het zijn zware tijden. Organisaties moesten hun deuren sluiten en veel activiteiten kunnen niet doorgaan. Cultuur verbindt en biedt gelegenheid om elkaar te ontmoeten en dat is precies wat we in deze tijd zo missen. Het is van groot belang dat we onze culturele organisaties, makers, vrijwilligers en alle anderen die hierbij betrokken zijn helpen om overeind te blijven. Maar ook de kansen benutten die tijdens corona zijn ontstaan.”

STEUNPLAN Er komt een overbruggingsregeling om lokale culturele organisaties en het culturele verenigingsleven in stand te houden en te helpen wanneer zij door financiële tekorten vanwege corona in de problemen komen. Door weer ruimte te maken voor nieuwe programma’s, projecten en activiteiten kan de cultuur opstarten. Daarnaast zal er een herstartfestival georganiseerd worden om de cultuur in Soest weer breed aan het publiek te laten zien. 

LANGERE TERMIJN Met het transformatiebudget kunnen culturele organisaties zich aanpassen aan de digitalisering die onmisbaar bleek tijdens de lockdown periode. Deze digitalisering ziet de cultuursector als een blijvende trend die zorgt dat aanbieders flexibeler kunnen inspelen op omstandigheden. 

Culturele organisaties en makers kunnen via deze website de regelingen bekijken en een aanvraag doen. 

advertentie
advertentie