Afbeelding
BDU Archief

Rutte: ‘Maximaal 1 bezoeker thuis, avondklok bij voldoende politieke steun’

20 januari 2021 om 14:28 Corona

SOEST Het thuisbezoek wordt van maximaal twee bezoekers teruggebracht naar maximaal één bezoeker per huishouden. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de jonge laten weten tijdens de persconferentie woensdagmiddag. De maatregel gaat per direct in. Ook wilt het kabinet vanaf vrijdag 22 januari tot en met 10 februari een avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur. Dat houdt in dat mensen niet zonder geldige reden ‘s avonds op straat mogen zijn. Daarvoor is wel steun vanuit de Tweede Kamer nodig, aldus Rutte. ,,Pas als er voldoende steun is, gaan wij een besluit nemen.” 

UITZONDERINGEN ,,De avondklok geldt voor iedereen: jong, oud, in de steden en op het platteland’’, aldus Rutte. Wanneer de avondklok ingaat, mogen mensen enkel met een ondertekende verklaring zich op straat begeven. Mantelzorgers en mensen die voor werk op pad moeten, mogen met een verklaring op straat zijn. Ook mogen Nederlanders met een hond deze uitlaten tijdens de avonduren. 

Die avondklok betekent dat veel supermarkten eerder dicht moeten en de premier riep iedereen op om de boodschappen vaker ‘s ochtends te halen: ‘Want dan is het rustiger in de winkels’. De boete op het niet naleven van de avondklok bedraagt 95 euro.

Het doel van een eventuele avondklok is om de groepsbeweging en het thuisbezoek te verminderen, aldus Rutte. Ook wordt het aantal bezoekers bij crematies teruggebracht van 100 naar 50. Deze maatregel gaat vanaf maandag 25 januari in. Daarnaast geldt er vanaf aanstaande zaterdag een vliegverbod voor vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika. Zakenreizen zijn tevens niet meer toegestaan. Een aantal uitzonderingen op het vliegverbod zijn repatriëringsvluchten en reizen om medische redenen.

BRITSE VARIANT Het OMT verwacht dat de Britse coronavariant het in maart volledig heeft overgenomen van de ‘standaard’ coronavariant. ,,Het gaat sneller dan je denkt’’, aldus De Jonge. ,,We moeten er klaar voor zijn als de derde golf komt.’’ Pas als de meest kwetsbare mensen zijn gevaccineerd, zijn volgens de minister versoepelingen eventueel mogelijk. 

De extra maatregelen zijn nodig in verband met de opmars van de Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het oorspronkelijke virus. De Tweede Kamer krijgt woensdagmiddag een toelichting van RIVM-baas Jaap van Dissel en debatteert daarna over de extra ingrepen.


VIJFDUIZEND PATIËNTEN Als de Britse variant van het coronavirus zich snel verspreidt, liggen begin mei ongeveer vijfduizend coronapatiënten in de ziekenhuizen, twee keer zo veel als nu. Dat staat in een doorberekening die Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan leden van de Tweede Kamer liet zien.De prognose houdt geen rekening met een effect van vaccinaties. Als de Britse variant er niet was geweest, zou in maart of april de rust in de ziekenhuizen zijn teruggekeerd.


De ziekenhuizen behandelden begin januari ruim 2800 coronapatiënten. Dat is inmiddels gedaald tot ongeveer 2400. In de komende weken daalt dat verder, waardoor eind februari minder dan 2000 mensen vanwege Covid-19 opgenomen zijn, verwacht het RIVM. Daarna zal het omslaan en volgt een nieuwe golf in de ziekenhuizen. Begin april zijn meer dan 3000 bedden bezet, half april 4000 en begin mei 5000, verwacht het instituut. Het aantal opgenomen patiënt begint half mei vermoedelijk te dalen.

advertentie
advertentie