Jan Postema vertelt over wat hem opviel aan de taal in Maleisië en Indonesië.
Jan Postema vertelt over wat hem opviel aan de taal in Maleisië en Indonesië. Johan van Beek

Van leenwoord tot vast taalgebruik

28 september 2023 om 11:20 Activiteiten

SOEST Op zijn reis naar Singapore en door Maleisië in februari viel het Jan Postema op dat hij woorden op (reclame)borden kende: sudah, api (genoeg, vuur). Dat heeft te maken met het koloniale verleden van Nederland.

De grote buur van Maleisië is Indonesië dat in 1949 onafhankelijk werd en waar ook Maleis wordt gesproken. Nog steeds worden in het Nederlandse taalgebruik Maleise woorden (toko, nasi, ketjap) toegepast.

Jan Postema houdt op woensdag 4 oktober een lezing voor de Soester Kring onder de titel ‘Bent u nog senang?’. Het gaat niet alleen over de Indische woorden in onze taal, maar begint met een algemeen deel over leenwoorden. Hun aandeel in de Nederlandse woordenschat is doorgaans groter dan men denkt. Nu onze rol in de ‘Oost’ met de overdracht van Nieuw-Guinea in 1962 als sluitstuk is beëindigd, zullen vele Indische woorden in vergetelheid raken. Amok (ruzie) en mata glap (waanzinnig) zult u niet vaak meer horen, maar straat en muur wel.

De lezing begint om 10.00 uur en vindt plaats in de wijkzaal van de Emmakerk aan de Regentesselaan 2b. De entree bedraagt 7,00 euro.

Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie