Deelnemers aan de rondleiding door het Soesterveen, leden van de werkgroep PvdD Soest, boswachter Stef van Helmondt (Natuurmonumenten) en statenlid Hiltje Keller (links naast de boswachter)
Deelnemers aan de rondleiding door het Soesterveen, leden van de werkgroep PvdD Soest, boswachter Stef van Helmondt (Natuurmonumenten) en statenlid Hiltje Keller (links naast de boswachter) Manda-Marieke Schuurer

Partij voor de Dieren Soest op pad met boswachter is Soesterveen; natuurherstel werkt!

6 maart 2022 om 16:39 Lokaal Deel je nieuws

Zaterdag 5 maart gingen leden van de Partij voor de Dieren uit Soest met boswachter Stef van Helmondt van Natuurmonumenten het hoogveen in. Uitgerust met laarzen trokken zij het drassige gebied in, dat in een paar jaar getransformeerd is van weiland naar hoe het er eens uitgezien moet hebben in een veel groter gebied aan de zuidzijde van Soest. Plassen omringd door rietpluimen, met drassig veengebied eromheen waar heide en veenmos het beeld bepalen. 

De kwaliteit van het Soesterveen holt achteruit door verdroging. Natuurmonumenten heeft een deel van het veen weer vernat, waarna de unieke soortenrijkdom van het hoogveen daar weer langzaam terugkeert. Het waterpeil wordt hier nauwkeurig gereguleerd. Er leven nu weer zeldzame veenmossen en planten zoals de kleine zonnedauw, snavelbies en veenmos,  paddenstoelen (zoals het zeldzame blauwgroene trechtertje) en beschermde diersoorten zoals de levendbarende hagedis en de ringslang. Een groep vrijwilligers is hier ‘s winters bezig de jonge berkjes die overal opschieten weg te trekken om de openheid te bewaren.

Bij deze rondleiding, georganiseerd door de werkgroep Partij voor de Dieren Soest was ook Statenlid Hiltje Keller aanwezig. Ook voor de provincie Utrecht is het Soesterveen van belang, het is het laatste stukje hoogveen in Utrecht. Keller; ‘de Partij voor de dieren wil, net als Natuurmonumenten, dit stuk oernatuur behouden en de kwetsbare veengebieden met elkaar verbinden en is dan ook tegen de woningbouw achter de Clemensstraat in het veen. Vernatting van het veen is bovendien heel belangrijk voor het tegengaan van CO2 uitstoot, dat door ontwatering en bodemdaling wordt veroorzaakt.’

Alle aanwezigen zijn onder de indruk van de schoonheid van het gebied. Een paartje buizerds maakt een baltsvlucht onder de blauwe hemel, eenden landen op het water. Soest op z’n mooist.

de resultaten van natuurherstel in het Soesterveen
Boswachter Stef van Helmondt laat de sponswerking van veenmos zien
Het blauwgroene trechtertje, een pioniersoort in veengebieden
advertentie
advertentie