Anthony Scheffer speelt een deel uit de moeilijke vioolbegeleiding in ‘Dixit Dominus’
Anthony Scheffer speelt een deel uit de moeilijke vioolbegeleiding in ‘Dixit Dominus’ Lillian Mulder

Concertkoor Baarn - Masterclass van dirigent Anthony Scheffer

25 september 2021 om 23:36 Lokaal Deel je nieuws

De koordag van Concertkoor Baarn wordt gebruikt om de puntjes op de ï te zetten voor één van de concerten. Deze keer, het Najaarsconcert op 13 november in De Open Hof. Uitgevoerd wordt ‘Gloria’ van Antonio Lucio Vivaldi (1678-1741). Dat is misschien niet toevallig want dit jaar wordt Vivaldi’s 280ste sterfjaar herdacht. Ook op het programma staat o.a. ‘Dixit Dominus’ van Baldassare Galuppi (1706-1785), een jongere collega van Vivaldi.

Tijdens de bijeenkomst in de St. Theresiakerk in Maarn legde voorzitter Yvonne van Bommel de origine van ‘Dixit Dominus’ uit. ‘Dixit Dominus’ toongezet op Psalm 110.

Dirigent Anthony Scheffer beschreef de muzikale cultuur in Venetië in de 17-18e eeuw, de ontwikkeling van de baroktijd, de opkomst van de opera en ook het muziekonderricht in de ‘ospidales’ ofwel inrichtingen, voor ouderen en weeskinderen.

“Venetië, Florence (de oorsprong van de Barok muziek), Rome en Napels waren de vier grote steden waar muziek floreerde en werd geëxperimenteerd. Vele componisten waren in dienst van de ‘ospidales’ waarvoor ze (religieuze) muziek componeerden. Bijvoorbeeld componeerde Vivaldi zijn ‘Gloria’ voor de weesmeisjes van de Ospedale della Pietà waar hij werkte. Andere componisten die actief waren in Venetië zijn bijv. Nicola Antonio Porpora (1686-1768) en Niccolò Jomelli (1714-1774) die leerling was van Galuppi.” Hun werken liet Anthony horen en het is zeker dat Jomelli ooit aan de beurt komt.

Behalve Galuppi hebben verschillende componisten een ‘Dixit Dominus’ gecomponeerd, o.a. Georg Friedrich Handels versie, die van Vivaldi voor twee koren, soli en orkest, en ook dus van Jomelli.

“Hoewel de tekst van ‘Dixit Dominus’ zwaar is, is het aantrekkelijk om er muziek op te zetten. Het kan heel heftig zijn voor de strijkers maar het kan ook zacht. Het is dit grote contrast dat maakt dat het fantastisch is om deze muziek uit te voeren,” aldus Scheffer.

Voor deze uitvoering gaat Scheffer een barokorkest samenstellen om deze zeer temperamentvolle muziek te begeleiden.

Voorzitter Yvonne van Bommel legt de origine van ‘Dixit Dominus’ uit.
advertentie
advertentie