Goede zomervakantie voor toerisme Utrechtse Heuvelrug.
Goede zomervakantie voor toerisme Utrechtse Heuvelrug. RBT Heuvelrug & Vallei

Goede zomervakantie voor toerisme Utrechtse Heuvelrug

10 september 2021 om 09:13 Lokaal Deel je nieuws

De toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei kijkt terug op een goede zomervakantie. Deze zomer was belangrijker dan ooit, omdat de gastvrijheidssector hard is getroffen door de Coronacrisis. Veel ondernemers hoopten in deze periode omzet te kunnen inlopen. Volgens Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei is dat in de huidige omstandigheden goed gelukt. De komende tijd wordt ingezet op verder herstel.

Met een economische bijdrage van 6,5% ten opzichte van 4,4% landelijk, is de gastvrijheidseconomie één van de grootste sectoren in de provincie Utrecht. Recreatie en toerisme zijn daarnaast een belangrijke aanjager voor onder meer retail, cultuur en erfgoed. De sector levert een grote bijdrage aan voorzieningen, leefbaarheid en sociale cohesie. Een kwart van de provinciale opbrengsten komt voor rekening van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei, waar gastvrijheid jaarlijks goed is voor een toegevoegde waarde van € 700 miljoen euro en werkgelegenheid biedt aan 11.000 mensen.

Meer Nederlanders dichtbij huis
“Veel bewoners van de regio bleven dichtbij huis en Nederlanders kozen vaker voor een vakantie in eigen land. De vakantieparken waren daardoor goed bezet.”, blikt RBT-directeur Michiel van der Schaaf terug. “Ook de mindere zomer speelde een rol. Bij minder goed weer trekken vakantiegangers er vaker op uit om horeca, musea en retail te bezoeken. Zo was er veel vraag naar informatie en zagen we een sterke stijging in de online communicatie met bewoners en bezoekers over leuke ‘coronaproof’ activiteiten.”

Aantal gasten nog niet op peil
Ondanks de goede zomer waakt Van der Schaaf voor teveel optimisme. “Recente CBS-cijfers geven aan dat de bijdrage van toerisme aan de Nederlandse economie in 2020 met 45% is gekrompen van 4,4% naar 2,4%. Ook in onze regio zijn reserves uitgeput geraakt en is het aantal gasten nog niet op peil. Extra campagnes om recreatieve bedrijven nu op de been te houden en de komende jaren duurzaam te laten herstellen blijven nodig. Om de natuur te beschermen leggen we daarbij meer nadruk op locaties in onze regio die meer publiek willen ontvangen, plekken die door hun ligging ruimte bieden en fiets- en wandelroutes die van de drukte af gaan. Op die manier kan de sector ook in de toekomst op een goede manier bijdragen aan economie, werkgelegenheid en voorzieningen in de regio.”

Meer info op: www.opdeheuvelrug.nl

advertentie
advertentie