GroenLinks stemt tegen bezuiniging mantelzorg

14 februari 2021 om 12:37 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

“Geen goed signaal” noemt fractievoorzitter Ties de Ruijter het besluit van de gemeenteraad om de hulp bij het huishouden voor mantelzorgers af te schaffen. Mantelzorgers nemen drie kwart van de zorg thuis voor hun rekening. Maar liefst vier op de tien van hen geeft aan in enige mate overbelasting te ervaren. Na een hele dag werken staat naast de zorg voor eigen huis en gezin ook zorg voor een hulpbehoevende naaste op hun lijstje.

Zeker in deze tijd, die vraagt om extra aandacht voor kwetsbaren, is het dan volgens GroenLinks vreemd om hulp aan mantelzorgers af te bouwen. Partijen die traditioneel mantelzorgers in bescherming nemen, zoals de ChristenUnie en de PvdA, maar ook Soest2002, stelden dat er voldoende ondersteuning voor mantelzorgers mogelijk blijft, maar de hulp in het eigen huishouden wordt dus afgeschaft om kosten te besparen.

“Wijs voor een kwartje, dom voor een knaak”, noemde de Ruijter het in de raadsvergadering. Mantelzorgers geven hun naasten de aandacht en de zorg die voorkòmt dat zij vroegtijdig in onpersoonlijke en kostbare zorgtrajecten terecht komen. De gemeente hoeft hierdoor minder kosten te maken. Met de ondersteuning van mantelzorgers, zoals met huishoudelijke hulp, zodat ze niet overbelast raken, helpen we hen er voor hun dierbaren te zijn.

advertentie
advertentie