Covid-19 en de bonte dinsdagavondtrein

24 januari 2021 om 11:02 Lokaal Deel je nieuws

Sinds maart 2020 krijgen Nederlanders iedere veertien dagen op dinsdagavond om zeven uur in een rechtstreekse uitzending de persconferentie voorgeschoteld. Mark Rutte en Hugo de Jonge samen met gebarentolk Irma Sluis bezweren het volk met maatregelen die nodig zijn om te voorkomen dat de ziekenhuizen de zorg niet meer aankunnen.  Men wil een selectie op COVID-19 patiënten bij de voordeur voorkomen, een triage over wie wel en wie geen kans op overleven heeft.
Het slim muterend virus dreigt echter een stok tussen de wielen te steken.

De Corona crisis legt de beperkingen van onze bestuurders bloot en daarmee vooral het foute beleid uit het verleden. Het sluiten van regionale ziekenhuizen, het terugdringen van de zorg voor zieken, de omvang van het verplegend personeel en hun slechte beloning en dan nog de tekorten in beschermende pakken, mondkapjes en beademingsapparatuur.
De aanpak om bejaarden bijeen te pakken in verzorgingstehuizen heeft veel dodelijke slachtoffers vereist.

Zoals gebruikelijk worden vooral jongeren onder 30 getroffen door een groeiend aantal verordeningen en beperkingen en als kers op de taart de avondklok. De portemonnee van de overheid gaat wijd open om de economie te helpen met geleend geld dat door de jongeren straks moet worden terugbetaald.

Een vergelijking met Duitsland leert dat een andere aanpak beter werkt. Onze oosterburen waren door een ruimere infrastructuur instaat patiënten uit Nederland over te nemen en adequaat te behandelen. Het aantal dodelijke slachtovers is dan ook aanzienlijk lager dan bij ons. Met vijf maal zo veel Duitsers slechts 50000 doden terwijl wij op 20000 zitten. Inmiddels zijn bij de buren sinds december 2020 1,25 miljoen bejaarden en medewerkers van de IC gevaccineerd met het Pfizer vaccin. Het Nederlandse aantal zit op 70000 IC medewerkers.

Het rapport over de kindertoeslagaffaire Ongekend Onrecht legt bloot dat aanpak van Rutte c.s. dringend overboord moet. Hoogtepunt in de vaccinatie strategie is het voordringen van de huisartsen, de kwetsbare groep bejaarden kan wel even wachten.

Uit de bonte dinsdagavondtrein revue;

Want Snip snapt niet wat Snap snapt.
En Snap snapt niet wat Snip snapt.
Als Snip Snap snapt en Snap snapt Snip,
verdwijnt het Snip-en-Snapbegrip.
Maar Snap snapt niet wat Snip snap
en Snip snapt niet wat Snap snapt.
Als Snap Snip snapt en Snip snapt Snap,
doen Snip en Snap geen klap.

Bert van Hees

advertentie
advertentie