2e deel gebruik van recht op interpellatie legt werkwijze coalitie bloot

14 november 2020 om 20:59 Overig Deel je nieuws

Nee dan veroordeel je de eigen raadsleden die destijds voor het amendement gestemd hebben en gaat meeregeren boven principes.

Geef mij dan maar de houding van Yolande Gastelaars van DSN. Die stemde in 2013 tegen het amendement maar respecteert tenminste het democratisch genomen besluit wat je van Jan Paauw, fractievoorzitter van GGS, niet kan zeggen.

Doordat in het coalitieakkoord geen vrije kwesties zijn opgenomen worden coalitiepartijen gedwongen koste wat kost eensgezind besluiten te nemen.

Ook al ben je een andere mening toegedaan dan nog ‘mag’ je niet afwijkend stemmen. Zelfs niet als er kwesties zijn die niet in het coalitieakkoord zijn vastgelegd.

Dergelijke raadsleden vertegenwoordigen niet de bewoners van Soest en kunnen zich beter melden in Aalsmeer om in studio’s als klapvee te fungeren.

In de afgelopen raadsperiode zijn er vele moties en amendementen ingediend maar zodra een motie of amendement door het college werd afgeraden hebben de raadsleden van de coalitie unaniem tegen de motie of het amendement gestemd. Dat is geen democratie maar particratie ofwel kadaverdiscipline.

Ik hoor dhr. Paauw nog zeggen in de raadsvergadering: ‘ We hebben gewonnen en zo werkt democratie’. Daarbij ging dhr. Paauw volledig voorbij, hoewel de coalitie de meeste raadsleden levert, aan het feit dat de coalitie bij de verkiezingen nog geen 48% van de stemmen wist binnen te halen.

In een goede democratie behoort men ook goed naar de oppositie (in Soest goed voor 52% van de stemmen) te luisteren en deze niet op voorhand uit te sluiten.

De verkiezingen zijn nog ver weg maar zullen VVD en D66 bij gelegenheid opnieuw als een blad aan de boom omdraaien in hun uitgedragen visie om maar in de coalitie te zitten?

Vertegenwoordig je dan nog wel de inwoners van Soest of denk je meer aan je eigen hachje? Ik weet in ieder geval wel op welke partijen ik niet moet stemmen.

Jan Vrakking

advertentie
advertentie