B&W geeft vrijbrief voor illegale bewoning af.

31 oktober 2020 om 12:24 lokaal Deel je nieuws

In april 2018 heb ik een handhavingsverzoek ingediend tegen de illegale bewoning in het buitengebied.

Voor het betreffende perceel is in het bestemmingsplan en alle voorgaande bestemmingsplannen geen woonbestemming toegestaan.

Ook kan er geen gebruik worden gemaakt van overgangsrecht omdat aan die voorwaarden niet kan worden voldaan.

 Door een handhavingsverzoek wordt voor het bestuursorgaan de beleidsvrijheid om handhavend op te treden ingeperkt.

Uitgangspunt is dat het bevoegd orgaan in de regel moet optreden bij constatering van een overtreding. Een handhavingsverzoek dient volgens het gemeentelijk handhavingsbeleid met de hoogste prioriteit aangepakt te worden. (actieve handhaving met accent of met voorrang)

Op een handhavingsverzoek moet altijd een besluit volgen.

Doordat ik me bewust was van de werkdruk op de afdeling Handhaving van de gemeente gunde ik de gemeente meer tijd dan gebruikelijk.

B&W hebben echter pas op 14 mei 2020 een eerste besluit genomen (op vage/onjuiste gronden)  en dit besluit herzien op 17 juli 2020.

In het hernieuwde besluit oordeelde men dat ik geen belanghebbende ben.Het handhavingsverzoek werd niet-ontvankelijk verklaard.

 B&W onderbouwt haar besluit door te stellen dat de bewoning op meer dan 130 meter van mijn perceel plaatsvindt en dat het zicht vanaf mijn perceel onttrokken wordt door afstand, begroeiing en het hoofdgebouw zelf.

Met andere woorden: iedereen die de gelegenheid heeft om op voldoende afstand van een naburig perceel een ruimte als woning in te richten terwijl dit onttrokken wordt aan het zicht kan er van uitgaan dat B&W bewoning niet zal beëindigen en er niet handhavend tegen zal optreden.

Dit kan B&W ook niet meer. Er geldt namelijk recht van gelijkheidsbeginsel. Gelijke monniken gelijke kappen!  Alleen geldt blijkbaar in Soest dat sommige buitengebieden niets wordt toegelaten (kwestie Dorresteijn) en men in andere buitengebieden schijnbaar minder moeite heeft om te handhaven.

Het ontslaat B&W echter niet van haar verplichting om een besluit te nemen over de illegale bewoning. B&W laten dit in haar besluit na en uit het eerdere besluit van 14 mei 2020 blijkt dat ze ook niet willen handhaven.

B&W dat in het ene geval de regels strak toepast en in het andere geval het blijkbaar niet zo nauw neemt.

Rest mij nu slechts een gang naar de rechter om B&W toch tot handhaving tegen illegale bewoning te bewegen.

Jan Vrakking

 

advertentie
advertentie