Zadenbieb Idea Soest
Zadenbieb Idea Soest Marjolein Hasenbos

Zadenbieb bij Idea open

16 juli 2020 om 19:10 Natuur en milieu Deel je nieuws

Vrijdag 16 juli is het zover: de Zadenbieb gaat van start. In Bibliotheek Idea is nu een kleine afdeling waar je biologische, gif- en gententechvrij zaden uit eigen omgeving kunt lenen. Door de zaden uit de Zadenbieb te gebruiken heb je meer kans op succes en wordt het verbouwen van je eigen voedsel en het kweken van bloemen en planten leuker. 

De  eerste zaden werden gedoneeerd door (volks)tuiniers die hun eigen zaden en nog wat van biologische leveranciers over hebben. Vroeger was het heel gewoon om zaden te ruilen die het juist op de lokale grond goed doen. We hebben bij de Bibliotheek veel enthousiaste reacties binnengekregen, inclusief foto's van de planten die straks zaadjes zullen afstaan voor de Zadenbieb.

Hoe werkt zo'n Zadenbieb? Iedereen mag gratis lid worden en drie zaden per maand lenen, zolang de voorraad strekt. Je kweekt de zaden op en gebruikt uiteraard geen kunstmest of gifstoffen. Je oogst van je beste plant weer zaden voor jezelf. Een deel breng je terug naar de Zadenbieb. Zo bouwen we met z'n allen aan een collectie betrouwbare zaden die voor iedereen gratis beschikbaar is. Alles gaat op basis van vertrouwen. 

Op dit moment wordt nog hard aan de collectie gebouwd, dus iedere bijdrage is welkom. Veel zaden moeten nog worden geoogst aan het eind van de zomer. We zijn geinteresseeerd in groenten, kruiden, (wilde) bloemen en bijvriendelijke bomen en planten. Zaden kunnen worden ingeleverd bij de Bibliotheek. Wel even gratis inschrijven zodat we kennis en ervaring kunnen gaan uitwisselen binnen de Zadenbiebcommunity in oprichting en weten wie met de zaden aan de slag gaan. Er liggen formuliertjes en een logboek klaar in de bieb. Voor de leden van de Bibliotheek hebben we een uitgebreide collectie boeken over tuinieren. 

Zadenbieb Idea Soest
Zadenbieb Idea Soest
advertentie
advertentie