Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Wouter van Dijk

Zestig zieke en dode bomen gekapt in Soest

19 november 2020 om 20:30 Natuur en milieu

SOEST De gemeente Soest gaat de komende week zestig bomen kappen. De bomen staan binnen de bebouwde kom en ze zijn ziek of dood. In plaats van de gekapte bomen worden ook weer nieuwe bomen geplant.

,,In de gemeente Soest hebben we binnen de bebouwde kom totaal ruim 18.000 gemeentelijke bomen. In 2020 heeft de gemeente de dode en/of zieke bomen geïnventariseerd, ook op basis van meldingen van inwoners. Deze bomen kunnen namelijk een gevaar vormen vanwege tak en/of stambreuk. Om dit te voorkomen is er voor 60 bomen een paar weken geleden een kapvergunning aangevraagd.” De firma Vaarkamp gaat de bomen kappen. Dat is vandaag begonnen en duurt nog tot en met volgende week vrijdag.

HERPLANTING Na het vellen van de bomen worden - waar nodig - de boomstronken weggehaald. ,,De grond wordt daarna bewerkt voor het herplanten van nieuwe bomen. Hiermee krijgen de nieuwe bomen ondergronds genoeg voedzame grond om op te groeien tot een volwassen boom”, aldus de gemeente. ,,We planten niet op elke plek waar een boom wordt verwijderd een boom terug. Dit gebeurt alleen op plekken waar nieuwe bomen voldoende ruimte hebben.”

advertentie
advertentie