Afbeelding
Rosa Lampert

Eerste Soester coronadode in tweede golf

16 oktober 2020 om 12:27 Corona

SOEST De tweede golf van het coronavirus heeft vanaf eind september geleid tot veel besmettingen in Soest. Nu valt er ook een dode te betreuren. Burgemeester Metz maakt zich grote zorgen.

Het overlijden meldde burgemeester Rob Metz. Het gaat om een inwoner in de leeftijd van begin zeventig jaar. Tijdens de eerste golf in het voorjaar overleden dertien Soesters aan Covid-19.    

Dagelijks krijgt Metz de meldingen van de GGD, ‘dagkoersen’. Die zag hij hard omhoog gaan, totdat Soest na de stad Utrecht de meest getroffen gemeente (per 100.000 inwoners gemeten) in de provincie Utrecht werd. Van aantallen van ver boven de dertig per dag, is de tendens gelukkig weer neerwaarts in de dagen na 13 oktober, stelt hij vast.

WORSTELING De grote uitbraak op het Griftland College draagt bij aan het relatief hoge aantal besmettingen in Soest. Op de school vindt nog steeds een enorme worsteling plaats om veiligheid en onderwijs samen te laten gaan. Zo zijn er gezinnen met een coronageval waarvan het kind niet naar school gaan, zijn ouders bang om hun kind naar school te brengen, wachten docenten tot zij getest kunnen worden en is er ook nog eens een groep leerlingen die zich ‘onaantastbaar waant’ en de regels aan hun laars lapt, vertelde onderwijswethouder Harrie Dijkhuizen.

Hij staat in nauw contact met de schoolbestuurders. ,,Docenten zijn een soort handhavers geworden. En de landelijke overheid laat het het onderwijs eigenlijk maar zelf uitzoeken”, stelt hij vast. Hij toonde bewondering voor de wijze waarop rector Kees Versteeg van het Griftland ‘moeilijke en dappere besluiten neemt’, terwijl er elke dag nieuwe besmettingen zijn.

RAFELRANDEN Burgemeester Metz denkt ook dat het virus hier sneller om zich heen grijpt omdat ‘Soest een hele hechte gemeenschap is, met veel sociale contacten’. Hij heeft zorgen over de zieken maar ook over de impact van de maatregelen voor de horecabedrijven en de sportverenigingen en roept clubleden op om ‘de verbinding in stand te houden, dan maar in digitale vorm’.

Een ander groot punt van zorg vindt hij de naleving van de nieuwe regels. ,,Ik ben bang dat er toch mensen zijn die de rafelranden opzoeken of zich helemaal niet aan de regels gaan houden. Maar we zullen echt gedisciplineerd moeten zijn. Want als de curve van besmettingen nu niet naar beneden gaat, dan krijgen we een volledige lockdown met een stroom aan faillisementen.”

Door Hans Veltmeijer

advertentie
advertentie