Afbeelding
Eempers

Meer natuurbranden in gemeente Soest

18 november 2020 om 08:00 Brand

SOEST In de gemeente Soest is tussen 2017 en eind september 2020 in totaal 20 keer een natuurbrand gemeld. Daarbij verbrandde naar schatting 5,15 hectare aan natuurgebied. Het aantal natuurbranden in Soest neemt de laatste twee jaar toe. Dat blijkt uit een analyse van een database met alle natuurbranden door LocalFocus.

De cijfers van Soest (en ook enkele andere gemeenten) liggen hoog in verband met de aanwezigheid van militaire oefenterreinen. Het gros van de natuurbranden woedt namelijk op deze afgesloten locaties, en dus niet op publiekslocaties. In de gemeente Soest waren er in 2017 2 natuurbranden, in 2018 waren dat er 4 en in 2019 7. In deze cijfers zijn de branden op militair terrein al meegeteld. In 2020 woedden er tot nu tot 7 natuurbranden in de gemeente Soest, maar voor dit jaar zijn de cijfers van de militaire terreinen nog niet bekend.

MEER BRANDEN Er woekerden dit jaar al zeker 643 natuurbranden in Nederland. Dat zijn er bijna honderd meer dan in heel 2019. Veruit de meeste van die branden vonden plaats in Noord-Brabant, voor zover bekend ging er dit jaar bijna duizend hectare aan natuurgebied in vlammen op. De database wordt bijgehouden door Brandweer Nederland, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV) en de Wageningen Universiteit (WUR). 

LocalFocus keek naar de cijfers vanaf 2017 t/m september 2020. In die periode werden bijna 2,5 duizend natuurbranden geregistreerd. De aantallen voor dit jaar zullen uiteindelijk nog een stuk hoger liggen, ook omdat branden op militaire oefenterreinen nog niet zijn meegeteld. Daar woekeren regelmatig brandjes vanwege schietoefeningen, die vrijwel altijd door Defensie zelf worden geblust. 

Bekijk in onderstaande interactieve kaart de cijfers per gemeente. Klik op een gemeente voor meer specifieke informatie.


Over de cijfers: Op de kaart zie je per gemeente* hoeveel natuurbranden er plaatsvonden vanaf januari 2017 t/m september 2020. Ook laten we zien hoeveel hectare natuur daarbij verbrand is. Dit laatste getal is een schatting. Van lang niet alle natuurbranden is de verbrande oppervlakte bekend. In de database worden alleen branden meegenomen die door de meldkamer van de brandweer zijn geclassificeerd als ‘natuurbrand’ (of heidebrand, duinbrand etc.). Ook meldingen met een andere classificatie (zoals berm- of buitenbrand) worden meegeteld, mits daarbij extra brandweereenheden zijn opgeroepen (er was dan sprake van een opschaling) en de onderzoekers van de database hebben kunnen herleiden dat het om een natuurbrand ging.

VAKER EN LANGER Onder andere droogte speelt een rol bij de kans op een natuurband. Mensen zijn echter de belangrijkste veroorzaker: van een smeulende sigarettenpeuk tot opzettelijke brandstichting. WUR-onderzoeker Cathelijne Stoof vindt dat we ons voor moeten bereiden op meer grote natuurbranden zoals in april in Noord-Brabant en Limburg. ,,Met klimaatverandering verwachten we langere periodes van droogte en daarmee ook dat er vaker branden komen, dat die langer gaan duren en dat er ook meerdere branden op hetzelfde moment zijn”, verklaarde ze deze zomer in het Radio 1-programma Nieuws en Co.

advertentie
advertentie